Sevenum - Ysselsteyn

Noord-Limburg / Duitsland (193 km).

Vertrek: Hotel AC Sevenum, Kleefsedijk 29 Sevenum.

Einde: Ysselsteyn.


Inleiding
Deze tocht begint in de streek van de asperges en de champignonkwekerijen. Al snel doorkruist je natuurgebieden, uitgestrekte heidevelden en bosgebieden. Je bekijkt kapellen, snel stromende riviertjes, en maakt misschien ook nog wel een wonder mee. De mengeling van Nederlands / Duits / Limburgs, geeft de tocht een internationaal tintje. Verder even overleggen en een keuze maken tussen “Een wonderland” of “Horen zien en zwijgen”. Tenslotte uitrusten in de Peel, waar het in de uitgestrekte natuur goed aardbeien eten is.

Highlights

-Het vitaal Maasdorp Grubbenvorst met zijn Gebroken Slot.
Na het centrum van Sevenum volg je de Sevenumseweg en kom je in het Maasdorp Grubbenvorst. Op een terp aan de Venloseweg ligt daar stilletjes de ruïne Het Gebroken Slot. Over het kasteel dat vroeger kasteel Gribben heette, doet een spookverhaal de ronde. Mocht je de ruïne willen bezoeken pas dan op, want de verschijning van de Witte Joffer voorspeld onheil.

 

-Arcen, dorp aan de Maas met kasteeltuinen en eindeloze natuurgebieden.
Links van de N271 liggen de Kasteelse Bossen met daarin het bekende kasteel Arcen uit de 17e eeuw. Op het bij het kasteel behorende landgoed, is een permanente expositie van bloemen, planten en antiek te bewonderen.

 

-Dorperheide met twee kastelen Walbeck en Steprath.
Je draait bij Arcen rechtsaf de Lingsforterweg op, met aan de rechterkant het Lingsfort. Twintig kilometer toer je langs de grens over mooie geasfalteerde wegen, door de Dorperheide, langs de Steprather Heide met campings en de kastelen Walbeck en Steprath.

 

-Landgoed de Hamert, een uniek wandelgebied met grote vennen.
Voor je ligt het landgoed de Hamert dat een waardevol natuurreservaat is, waar je met de motor niet in mag. In het natuurgebied liggen twee grote vennen, het Herenven en het Pikmeeuwenwater. Op een heuvel bij het laatste water rusten de overblijfselen van de eerste bewoners van dit gebied. Er is een necropolis en een urnenveld, dat waarschijnlijk rond de vijfde eeuw voor onze jaartelling is aangelegd.

 

-Doodlopende wegen met maar een uitweg in Hommersum.
De tocht blijft over kleine weggetjes gaan maar nu aan de andere kant van de grens, want na de Grensweg neem je de kleine Mortelweg naar Hommersum.Hommersum ligt geïsoleerd in een uithoek van doodlopende wegen, de Hassumerstrasse is er de enige uitweg. Deze neemt je dan ook, het landschap wordt ruimer en in de verte doemt de K28 naar Hassum op. Je bent nu aan de rand van het Reichswald.

 

-Moyländerallee, strakke mooie weg door heuvelachtig bebost gebied.
In Till- Moyland hou je richting Louisendorf aan en kom je in een beschermd vogelgebied. Strakke smalle wegen voeren door een heuvelachtig bebost gebied langs het romantische slot Moyland. Schloss Moyland is een barokslot, dat in de 19e eeuw in neogotische stijl werd verbouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd en leek het aan verval ten onder te gaan. In 1993 kochten de Nederlandse gebroeders van der Grinten de ruïne voor het symbolische bedrag van 1 Duitse Mark.

 

-Het romantische Schloss Moyland, een uniek kunstmuseum.
Het kasteel werd gerestaureerd en is sinds 1997 als kunstmuseum ingericht. Het Schloss Moyland Museum is om zijn eigenaardige manier van tentoonstellen van schilderijen uniek, want de kunstwerken hangen er niet alleen naast, maar ook boven elkaar.

 

-Louisendorf, een kleinood in de 18e eeuw door emigranten gesticht.
Bij het statige kerkje midden op het grote grasveld in Louisendorf kun je even rusten. Een bezoek aan het bedehuis uit 1861 is een aanrader. Je bent er op een kruising  van rechte wegen, die vroeger werden aangelegd om rechthoekige kavels te ontsluiten. Louisendorf is ontstaan doordat immigranten uit de Duitse Pfalz zich er aan het einde van de achttiende eeuw vestigden. De nederzetting is een prachtig kleinood, waar boerderijen en landarbeiderswoningen rond de kerk liggen.

 

-Kevelaer, Stad van de Troosteres der Bedroefden met gezellige sfeer.
Je passeert de slingerende Niers en nadert de “De Stad van de Troosteres der Bedroefden”, Kevelaer. Duizenden kaarsen branden in de basiliek van Kevelaer. Het mooie dat je in de Genadekapel verwacht te zien, is in feite niet meer dan een prent van Maria in een gouden lijst. Twee zwevende gouden engelen houden een kostbare gouden kroon vast waarin parels, briljanten en diamanten verwerkt zijn. Maar voor de gelovigen een echte bedevaartplaats, want jaarlijks komen hier honderdduizenden pelgrims op zoek naar geestelijk welzijn en ....gezelligheid.

 

-Wellerlooi, watertoerisme aan de Maas met vergezichten op de achtergrond.
Bij de Maasweg verlaat je Duitsland en komt terug in het vertrouwde Limburgse land. Rechtsaf door Wellerlooi en dan links naar de Wellsche Heide. Bij de kerk in Wellerlooi ligt een gezellige terras met een grote parkeerplaats, waar het goed toeven is. Even later toer je langs de Maas en ga je waterrecreatie bekijken.

 

-Ysselsteyn is een ontginningsdorp dat gelegen is in de Peel.
De Peel lonk en ook het eindpunt in Ysselsteyn, dat gelegen is in een grootschalig landbouwgebied en opvallend veel veehouderijbedrijven bezit. Maar natuurlijk liggen er ook enkele natuurgebieden, namelijk de Heidsche Peel, de Rouwkuilen, de Vliegveldbossen en de Paardekop. Daarnaast is er, ten westen van Ysselsteyn, het Defensiekanaal, onderdeel van de Peel-Raamstelling en tegenwoordig een ecologische verbindingszone.