Eindhoven - Roermond

Toertocht: Eindhoven - Roermond.

Vertrekpunt Hotel Eindhoven Aalsterweg 322 Eindhoven.

Hoogtepunten

1. Abdij de Achelse Kluis, klooster uit de 16e eeuw gelegen in een uniek natuurgebied op de grens van Nederland en België bij Hamont.

2. Kasteel Elsloo, gelegen in een park met watervallen en bronnen aan de rand van Elsloo.

3. Berg en Terblijt met herberg de Watermolen, die in het restaurant/café gedeelte een werkende watermolen heeft.

4. Valkenburg. Toeristische attractie met o.a. grotten, kabelbaan, kastelen en gezellig centrum.

5. Vlodorp. Het Laumansveen is gedeeltelijk moeras met archeologische vondsten.

Beschrijving

Zowel de Nederlandse als de Belgische Kempen bestaan uit vennetjes - dennenbossen - hei - moeras en is voor vele een vluchtoord voor het dagelijkse drukke leven.

In deze streken heerst nog rust en liggen mooie ongerep­te stukken natuurschoon zoals in Nederland De Malpiebergsehei­de en de Grote heide.

Door vele natuurgebieden die we met deze tocht doorkruisen stro­men kleine beekjes waaraan nog in ge­bruik zijnde Waterradmolens staan.

Alle dorpjes hebben hun eigen kerk met vaak meerdere torens.

Door het aantal kerkto­rens kon men vroeger zien hoe rijk het dorp was.

Het Nederlandse gedeelte van de Kempen heeft enkele leuke kleine dorpen zoals Riethoven met een kerk uit de 15e eeuw, Westerhoven bekend om zijn naald- en loofhout­bos, Schaft en Borkel gelegen aan het Dommeldal dat mooie uitgezet­te wandelroutes heeft en waar het aan te raden is om even stil te staan bij Abdij de Achelse Kluis.

Dit klooster ligt aan de Klui­zerdijk en is een plaats voor trappisten monniken, die gekleed in lange witte pij rondlopen tussen akkers, tuinen en de kapel.

De Kluis is ongeveer 400 jaar oud en staat gedeeltelijk op zowel Nederlands als Belgisch grondgebied.

Bij deze abdij ligt een uitge­strekt natuurgebied dat omvat Opperheide, Bin­nen­heide, Bever­beekseheide, Haarterheide en Achelse­heide.

Het tweede en derde natuurschoon, wordt doorsneden door een slin­gerende asfaltweg.

Deze weg is een genot, breed met lekkere boch­ten en een prachti­ge omge­ving met grote sparren, glooiende heidevel­den en kleine venne­tjes, dus de komende 10 kilometer genieten.

Het Belgische gedeelte van de Kempen heeft een heel andere uitstra­ling dan het Hollandse, de wegen zijn bre­der, de dorpjes druk­ker en de huizen staan niet op een rijtje.

Plaatsen als Koulille, Grote Brogel en Ellikom gelegen aan het riviertje de Aabeek, zijn dan ook typisch Vlaam­s.

Met Meeuwen, Gruitrode en Opoe­teren gelegen in het rustige Gruit­roder­bos, zitten we midden in Belgisch Limburg. Rotum en Dilsen stralen een vrij­heid uit, die wij in Nederland niet gewend zijn.

Met de pont van Meeswijk naar het Hollandse Limburg en heuveltje op heuveltje af.

Elsloo is een leuk gezellig oud plaatsje. Na de afdaling van de Maasberg, ligt vlak achter het oude centrum Kas­teel Elsloo in een park met watervallen en bron­nen.

Let eens op de Grotwo­ningen in de omgeving van Meerssen en Berg en Terblijt.

Via de Thul­lerweg, die door een natuurge­bied gaat en een smal lekker klimwegje is, pas­seert u Thull en Schinnen, dat in het mooiste gedeelte van het Geleen­dal ligt.

Even rechtsaf naar Doenra­de en dan 12 kilometer, gedeel­telijk via een bosgebied, door Duitsland toeren.

Net buiten Vlodrop ligt op de weg naar Herkenbosch het Lau­mansveen. Het veen is 8 ha groot en bestaat uit moeras waarbij op de oevers arche­o­logi­sche vondsten uit het stenen tijdperk gedaan zijn.

Met het natuur­reservaat Meijnweg in zicht en rijdend langs Kasteel Dae­lenbroek in Herken­bosch, stopt de tocht op enkele kilometers van Roermond.

 

Musea

 •        Eindhoven. DAF museum (Tongelresestraat 27 Eindhoven). Collectie DAF-personenauto's, bestelwagens, vrachtwagens, enz.
 •        Milieu Educatief Centrum (Genneperweg 145 Eindhoven). Natuur historische verzameling vogels, planten en insekten.
 •        Museum Kempenland (St. Antoniusstraat 5-7 Eindhoven).Kunsten cultuurhistorische collectie betreffende Eindhoven: Archeologische vondsten schilderijen enz.
 •        Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven (Boutenslaan 161b Eindhoven). Vaste collectie Prehistorische nederzetting.
 •        Stedelijk van Abbemuseum (Vonderweg 1 Eindhoven). Schilder en bouwkunst uit de 20e eeuw.
 •        Achel België. Grevenbroekmuseum (Generaal Demseylaan 1 Hamont-Achel). Oudheidkundig en archeologisch museum.
 •        Meeuwen België. Heemkundig Museum 't Karrewiel (Gestelstraat 79 Meeuwen-Gruitrode). Heemkunde, folklore, interieurs en werktuigen.
 •        Genk Openluchtmuseum Bokrijk België (Domijn Bokrijk Genk), Museum voor volkskunde o.a. oude boerderijen, schuren, molens, kerk, kapellen, wegkruisen, grenspalen enz. totale oppervlakte ong. 80 ha.
 •        Stokkem België. Ambachtelijke Mandenvlechterij (De Wisse Maaspark Dilsen-Stokkem), volkskunde, heemkunde en folklore. 
 •        Meerssen. Natuurhistorisch Museum en Heemkunde Centrum (Markt 27a Meerssen), Uitleg over o.a. Mijnbouw, geologische tijdperken, vorming van gesteenten, vlinders. vogels, schel­pen en paddestoelen.
 •        Valkenburg. Kasteelruïne Valkenburg (Daalhemerweg 29 Valkenburg), geheime vluchtgangen naar o.a. de Fluweelengrot. Romijnse Catacomben (Plenkertstraat 55 Valkenburg), naboot­sing van Romeinse catacomben en kopieën van schilderijen uit de christelijke kunst.
 •        Steenkolenmijn (Daalhemerweg 31 Valkenburg), ondergronds gereconstrueerde steenkoolmijn met o.a. fossielen.
 •        Streekmuseum Land van Valkenburg (Grotestraat c31 Valken­burg), geologie, carnavalszaal, apotheek, archeologie, schutterijzaal, devotie-afdeling en stijlkamer.
 •        Susteren. Schatkamer van de heilige Amelbergakerk (Pastoor Tyssenstraat 5 Susteren), evangelieboek, textilla en zilve­ren platen tussen de 7e en 17e eeuw.
 •        Roermond. Stedelijk Museum Roermond (Andersonweg 4 Roermond), historische en hedendaagse kunst met accenten op het werk van Cuypers en de geschiedenis van Roermond.

 

Eten en drinken

Er is volop keuze in de Kempen en Limburg. Uitschieters vonden wij restaurant De Bever, gelegen in het bosrijke gebied van de Beverbeekse- en Binnenheide met unieke wandel moge­lijkhe­den, en herberg de Watermolen in Berg en Terblijt. Deze toverde ons een uit­smijter voor, waarvan een derde over de rand van het bord hing. Verder is en blijft de Lim­burgse­vlaai een toeristische lekker­nij.

 

Inlichtingen

VVV Eindhoven Stationsplein 17 Eindhoven,

tel. 040-2449231.

VVV Valkenswaard Bakkerstraat 8 Valkenswaard,

tel. 040-2015115.

VVV Beek-Stein Markt 6 Beek,

tel. 046-4373262.

VVV Meerssen Stationsplein 1a Meerssen,

tel. 043-3642546.

VVV Valkenburg Th. Dorrenplein 5 Valkenburg,

tel. 043-60133640.

VVV Nuth Stationsstraat 167 Nuth,

tel. 045-5242749.

VVV Roermond Kraanpoort 1 Roermond,

tel. 0475-333205.

België

VVV Limburgse Kempen Cobbestraat 3 Bree,

tel. 0032-89462514.

Belgisch Verkeersbureau Kennemerplein 3 Haarlem,

tel. 023-53444434

© Tom Boudewijns